Glutamin Kullanım Zamanı Nedir ?

Glutamin vücudumuz açısından en önemli amino asitlerden biridir. Amino asit havuzumuzun %61 lik kısmını oluşturmaktadır. Glutamin şartlı gerekli olarak kabul edilenbir amino asittir. Şartlı gerekli, her zaman olmasada ihtiyaç durumlarında vücudumuzun yaşamsal faliyetlerini sürdürebilmesi için üretmek zorunda olduğu durumdur. Sahip olduğumuz glutaminin %60 kadarı iskelet kaslarında, gerisi karaciğer, mide ve akciğerde bulunur. Glutamini diğer amino asitlerden ayıran bir yapısı vardır ve bu yapısı sayesinde kas hücrelerine nitrojen taşımaktadır. Bu farkı her iki ucuna bağlanan nitrojen zincirleri oluşturmaktadır.

Glutamin Ne Zaman Kullanılır

Glutamini ona en çok ihtiyacımız olduğu anda tüketmemiz gerekmektedir. Peki glutamine en çok ne zaman ihtiyacımız var ? Glutamin yoğun antrenmanlar yapıldığında azalan bir amino asittir ve yapılan çalışmaların hemen ardından alınmalıdır ki yaşanan bu amino asit eksikliği tamamlanabilsin. Çoğu sporcu antrenman sonrası kullandıkları protein tozlarına bu glutamini karıştırarak kullanmaktadır. Glutaminin belirgin bir tadı olmaması sebebiyle sıcak içeceklerin dışında her şeyle tüketilebilir.

Buna alternatif olarak glutamini yatmadan önce veya sabah kalktığınızda da alabilirsiniz. Yatmadan önce aldığınız glutamin sayesinde gece büyüme hormonu daha aktif çalışacak ve gelişmenize pozitif bir etkide bulunacaktır. Sabah kalktığınızda kaslarınız 6 -7 saat boyunca aç kalmış durumda olacaklarından alınacak bir glutamin bu kasları hızlıca besleyecektir.

Glutaminin Faydaları

Yoğun egzersizler veya hastalık halinde vücudumuzun glutamine olan ihtiyacı çok fazla artmaktadır. Antikorlar ve bağışıklık sistemimizdeki hücreler enerjiye ihtiyaç duyduklarında ilk olarak glutamini kullanırlar. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, hasta olan yada hastalığını yeni atlatan kişilerin glutamin desteği kullanmasıyla bu sıkıntı giderilebilir. Glutamin çok iyi bir nitrojen kaynağıdır ve kas kayıplarını da önler. Antrenmana başladıktan kısa bir süre sonra vücudumuz glutamin üretir. Üretilen glutamin ihtiyacı karşılamıyorsa vücut katabolik konuma girer çok ilerleyen safhalarda kas yakmaya bile başlayabilir. Glutamin nitrojen taşınmasından en çok payı alan amino asit diyebiliriz. Nitrojen taşımasıyla vücutta pozitif bir nitrojen dengesi oluşturur ve protein sentezini destekler.

Kampanyalardan anında haberdar olun!