BCAA Hakkında Tüm Bilgiler
BCAA (Branched Chain Amino Acid) dallı zincirli amino asit anlamına gelen Valin, İzolösin ve Lösin amino asitlerden oluşmaktadır. Sporcuların performans enerji düzeylerini kontrol edebilme, yağsız kas kütlelerine sahip olma ve metabolizmaya yardımcı etkisi bulunduğu için kullanılır.
BCAA
BCAA'lar, vücudun enerji ve kas sentezi için kullanabileceği bir esansiyel amino asit sınıfıdır. Sporu vücut geliştirme alanında yapanların kas oranlarını belirgin hale getirebilmek için başlıca aldıkları besinler, yumurta, tavuk, et, balık gibi etkili proteinler alırken, whey ve kazein gibi etkili sindirim hızlandırıcı tozları kullanırlar. Bu besinler zaten BCAA sağlamaktadır. Sadece bunları kullanmakla kalmayıp protein yapısından izole olan amino asitleri, zamanlama ve kullanım biçiminden farklı kullanıp yararlı olmasını beklerler.
Oysa ki BCAA (dallı zincirli amino asitler) diğer amino asitlerinden daha etkilidir. Vücut geliştirme sporu ile amatör ve profesyonel şekilde uğraşanların bazıları aldıkları proteinlerin içinde amino asit bulunmasına rağmen dışarından neden aldıklarını tahmin edememekteler. Aslında amino asit kas gelişimini, çalışma esnasında ve sonrasında desteklemeye yardımcı olarak fayda sağlar.
Araştırmalar sonucu ayrıca, BCAA kas gelişimine ve performansa etki göstermesi vücut geliştirme sporu yapanların sonuç olarak fayda sağladığını bu yönlü göstermiştir. Kas gelişimine yardımcı olanağı tahminlerin üzerinde yer almaktadır. Kas dokuların yapı taşları olan BCAA aslında bununla birlikte daha önemli görevlerde üstlenmektedir. Kreatin ve Beta-alanine (güç performans artırıcı) gibi supplementlerin daha öncesinde BCAA supplementleri bulunmaktaydı.
Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve / veya sonrasında BCAA'ları tüketmek kas protein sentezini artırmaya, daha hızlı iyileşmeyi sağlamaya ve vücudunuzun egzersize karşı bağışıklık sisteminin yanıtını desteklemeye yardımcı olabilir.
BCAA Yakılma Hızı Sürecini Nasıl Hızlandırır?
BCAA yardımcı protein besinlerin veya takviyelerin sindirim kanalında hidroliz enzimi ile parçalanmasından meydana gelen amino asitler emilim olarak vücuda alınırlar. Kas dokularının gelişimine yardımcı olan bu metabolizma yapısı, vücuttaki yakılma hızı yani metabolizmaya yardımcı değilmiş gibi görünse de amino asitler farklı kombinasyonlarda görev alırlar, BCAA, amino asitlerin nasıl davranacağına yön vererek görevini tamamlar, amino asitten önemli kılan işlevi bu şekildedir. BCCA’nın metabolizma süreci diğer amino asitlerden farklı yakılma yapısına sahiptiler.
Yapıları bakımından aynı olan amino asit ve BCAA, alınan besinlerden ve vücuttaki proteinlerde bulunan tüm amino asitler karaciğerde sentezlenmektedir. BCAA ise kas dokularında sentezlenirken yakılma hız sürecini artırıcı olarak kas yapısına etki gösterir.
Sindirim kanalında besinsel proteinlerin hidrolitik enzimlerin etkisiyle tamamen parçalanması sonucu amino asitler oluşur ve bunlar emilerek vücuda alınırlar. BCAA’nın 3 temel yapısı olan lösin yağ bölümünde, valin karbonhidrat bölümünde, izolösin ise hem yağ hem karbonhidrat kanalında çözünür. Bunların sonucu bu 3 amino asit farklı görevler görür. BCAA, kas dokularında metabolizma sentezi gerçekleştiği için kas hücreleri tarafından reaksiyon göstererek gerekli olan enerji ATP’ye (Adenozin Trifosfat) dönüştürürler. Karbonhidratlar vücudumuzun ATP için ilk seçeneği olarak bilinmektedir. Enerji yönü olan ATP, ağırlık ve fitness çalışmalarınızın kolay hale getirmesini sağlar ve kas kasılmalarına yardımcı olur, temel enerji gruplarını oluşturma yönünden önemli görev üstlenir.
· -Kas protein sentezinde önemli bir rol oynar.
· -Kas dokusunun büyümesinde ve onarımında yer aldı.
· -Vücudun egzersize yanıt sistemini destekler.
Çalışmalarınızda vücudunuz enerjiye ihtiyaç duyar, bu sebeple Valin, İzolösin, ve losin ihtiyaç olduğu anda enerji görevini üstlenirler. BCAA, yoğun egzersiz ve spor çalışmalarınızda metabolizma yakım hızı hızlanır, vücut olması gerekenden çok enerji harcamaya çalışır, bu metabolizma sürecinde yaptığınız antrenmanların öncesi ve sonrası BCAA açısından son derece önem arz etmektedir.
BCAA’nın Performans Açısından Rolü
Vücut geliştirme sporu yapanlar, fitness ve ağırlık çalışmaları yapanlar performanslarının yüksekliği spora karşı kolay hale gelmesi önemli olmakla beraber motivasyon yönü olarak da düşünebilirsiniz. Nedeni ise ne kadar performans düzeyiniz alınan enerji ile kolay hale gelmesi size çalışmalarını kolay hale getirir. Bu durum hem profesyonel hem de normal olarak uğraşan sporcular için bile geçerli bir durumdur.
Tüm bunlara etken olarak BCAA performans etkisi, daha fazla çalışma isteği ve antrenman setlerini artırarak daha fazla kas yapısına sahip olmanıza olanak vererek, yüksek performans isteği uyandırır. Bunların sonucunda kas gelişimine önem derecesini buradan anlamaktayız. BCAA direnç sağlama ve onarım gibi yapıları sayesinde yağ yakımlarını hızlandırarak, kaslarda ve karaciğer enerji kaynağı olan glikojeni eksik sporcu ve/veya kişilere enerji olanağı sağlar. Sporcu veya sporla uğraşmayanlar içinde geçerli bir durumdur.
Glikojen belirttiğimiz gibi kaslarda enerji görevini üstlendiği düşünüldüğü için BCAA performans açısından, vücuttaki bu amino asitlerin yeterli olması, sağlıklı kişilerde glikoz alımını ve insülin duyarlılığını geliştirmeye yardımcı olabilir. Temel olarak vücudunuzun egzersiz sonrası kendini tamir etmesi ve gecikmiş olan veya başlangıç kas ağrılarının azaltmasına ihtiyaç duyulan anabolik yapı taşlarını yeniliyorsunuz .
BCAA performans bakımından sonuç olarak antrenman kolaylığı ve kas doku yapılarının gelişmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Egzersiz sürelerini enerji ile artırarak kas oranlarına destek sağlamaktadır.
BCAA Etkileri
BCAA’ların Hormonlar Üzerinde Anabolizma ve Katabolizmaya Etkisi
Atlet, vücut geliştirmeci, fitness gibi sporla uğraşanlar için anabolik ve katabolik önemli bir durum. Metabolizma insanların yaşam olanağı aslında, büyümeye, gelişmeye, yaşama, çoğalmaya olanak sağlar. Bu işlevlerin ana unsuru anabolizma ve katabolizmadır.
Anabolik hormonlar insülin, testosteron ve büyüme hormonudur.
Katabolik (protein yıkımı) hormonlar kas kaybı olan hormonlardır, yani Kortizol Hormonu katabolik bir hormondur. Vücudun stres altında veya uzun süreli hastalık altında olduğu zaman salgılanır.
Tüm bunlar kas büyümesi, güç kazanımı gibi işlevlerin ön maddesidir, bu gibi durumların yardımcı kaynağın BCAA olduğunu ön görür gibiyiz. Nedeni ise BCAA alındığında daha fazla kas dokusu daha az kas kaybının olacağı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan güçlü bir kas yapısı yapılırken bir taraftan kas yıkımını azaltacaktır.
BCAA (dallı zincirli amino asit takviyeleri), kasların parçalanmasını önlemede de işe yarar. Dallanmış zincirli amino asitlerin varlığı, sisteminizdeki büyüme hormonlarının hacmini arttırarak testosteron ve kortizol düzeyini korumaya yardımcı olur. Antrenman öncesi ve/veya sonrasında BCAA almayanların testosteron seviyeleri düşük kaldığı gözlemlenmiştir.
BCAA takviyeleri alırsanız, vücudunuzda insülin üretimini teşvik edersiniz. İnsülin, daha sonra amino asit ve şekerin kaslar tarafından anabolik bir etkiye yol açmasına izin vererek kas büyümelerine etki sağlamış olacaktır. BCAA aynı zamanda testosteron hormonunu artırarak kortizol hormonun etkisini azaltacaktır. Katabolik bir hormon olan kortizol bu durumdan dolayı BCAA yine iş başına geçerek bu durumun azalmasına etken olmaktadır.
BCAA Yağ Oranı Üzerindeki Etkisi
Vücut yağını kaybetmek herkes için zordur. BCAA'lar, sizin için tüm işleri yapacak olan “sihirli kilo kaybına yol açan çözüm” değildir. Etkili yağ kaybı programları, direnç eğitimi, az miktarda karbonhidrat bulunan diyet ve doğru beslenme gerektirir. Bunlar uygulanırken, BCAA'lar işin daha verimli bir şekilde yapılmasına yardımcı olmak için harika bir araç olabilir.
Vücutta yağ kaybetmek için kalori kısıtlı bir diyet üzerinde yapıyor iseniz, BCAA takviyesi antrenman öncesi alınması yararlı olmaktadır. Kalori olmadan kas geliştirme sporunuzu sürdürmeye yeteneklerinizi sergilemeye yardımcı olur. BCAA kas kaybını önlemeye ve kas enerji düzeylerini yükseltmeye, sert bir antrenmana yardımcı olduğunu söylemek isteriz.
BCAA’nın Moleküller Mekanizmada Sinyal Etkisi
BCAA (Dallı zincirli amino asitler), doğrudan ve dolaylı etkilere sahip olan önemli besin sinyalleridir.
Alternatif olarak, insülin direnci, normal olarak baskılanan ve bazı dokularda etkili bir BCAA enerji kaynağı yollarından olan ATP sentezlenmesinde rolü olan oksidatif, metabolizma bozukluğunu ortaya çıkararak protein yıkımını arttırarak amino asiti destekleyebilir.
Moleküler düzeyde, kas kaybı metabolik yakıt için kas amino asitleri serbest bırakmak için protein yıkımı (katabolizma) artırır. Çünkü bu yönde etkisi bulunmaktadır.
BCAA'lar; (lösin, izolösin ve valin), esansiyel amino asitler, BCAA takviyesi veya BCAA açısından zengin diyetler, vücut ağırlığı, kas protein sentezi ve glikoz homeostazının (hücrenin kendi metabolizmasını koruma) üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir.
Lösin önemli bir besin sinyalidir: Protein içeren bir ürünün tüketilmesinden sonra dolaşımdaki bu BCAA düzeyindeki artış. Çalışmalar sonucu metabolik üzerinde bu etkilere rağmen, kan şekeri, insülin ve bazı vücut zedelenmeleri, tahriş (inflamatuar) belirtilerle birlikte, bu gibi durumlara karşı BCAA etki gösterir.
BCAA'lar iskelet kası ve yağ dokusu gibi enerji tüketen dokuların büyümesini sağlamak için anabolik sinyal görevinde bile bulunurla. Protein sentezi için amino asitler gereklidir. Özellikle BCAA'lar olan amino asitler ayrıca mRNA protein sentezini düzenlemek için mTOR sinyal yollarını uyarırlar. Lösin, mTOR ile birlikte sentezlenerek kas gelişimi ve büyüme sinyallerini gönderir. Tüm bunlar yine BCAA yönünde olan etkileşimle fayda sağladığını görmekteyiz. Tüm bunlara rağmen vücudumuz yeterince protein almaz ise BCAA gönderdiği sinyallerin sonucu kas gelişimine etkisi olmadığını unutmamamız gerekiyor.
BCAA Kullanım Dozu Ne Kadar Olmalıdır?
BCAA dozu söz konusu olduğunda, bir kısmın 1 gram BCAA / 10 kg vücut ağırlığı olduğunu varsayarak almak mantıklıdır. Kapsüllerin farklı dozaj önerileri vardır. Üreticinin talimatlarına uymak ve önerilen günlük dozu aşmamak önemlidir. Kilo kaybı tek hedefiniz ise 4-6 gram servis başına önerilen BCAA dozudur.
BCAA almak için en iyi zaman: Egzersiz öncesi ve sonrası BCAA almak için en iyi zaman olarak kabul edilmektedir.
BCAA verileri hakkında genel gözlem; Amacınız kas inşa ya da kilo kaybı olsun, dallı zincirli amino asitler (lösin, izolösin ve valin) ile desteklenmesini sağlayan metabolik süreçleri destekleyebilir. Takviyelerin sporcular arasında popüler hale getiren bir diğer şey de, eğer zaten karbonhidratlarınızda ve hatta proteininizde bile olsa bile kas kütlesini korumanıza yardımcı olmasıdır. Kas yıkımından sorumlu bileşenlerin aktivitesini azaltarak diyetin katabolik etkilerini önler.