Amino Asit Çeşitleri
Vücudumuz için olmazsa olmazlardan biri olan amino asitler proteinlerin yani hücrelerimizin temel yapı taşlarıdır. Amino asitlerin birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanmaları sonucu vücudumuzun yapı taşları olan proteinler oluşur. Doku ve kas liflerimizin onarımı için proteinlere yani amino asitlere ihtiyaç duymaktayız. Proteinler amino asitlerden oluştuğu için daha karmaşık ve büyük moleküllerdir, bu sebeple amino asitlerin vücuda emilimi daha kolaydır. 20 tane amino asit bulunur ve bunlar esansiyel ve esansiyel olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır.
Amino Asitler
Amino asitlerin iki gruba ayrıldıklarını
söylemiştik. Bunlardan esansiyel yani temel amino asit grubu olarak
adlandırılanlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyenlerdir, bu amino asitlere
ihtiyacımız bulunmakta fakat üretememekteyiz. Bu esansiyel amino asitleri
düzenli olarak besinlerle veya besin destek ürünleriyle vücudumuza almamız
gerekmektedir.
Bir şeyler tükettiğimizde bunların protein kısımları pepsin enzimiyle sindirime başlamaktadır ve bu sindirim ince bağırsaklara kadar devam etmektedir. Sindirim sonucunda protein, tekli, ikili yada üçlü olarak amino asitlere ayrılır. Bu kısımda tekli olan amino asitler hızlıca kana karışır ve kan yoluyla karaciğere ulaşır. Buradan tekrardan kan yoluyla ihtiyaç olan bölgelere iletilir. Bu amino asitler bir başka tür amino asite çevrilebilir veya parçalanıp karbon kısımları yağ olarak depolanabilir.
Amino Asit Etkili Yapısı
-Toz Amino Asitler
Toz olmaları sebebiyle bir sıvıyla karıştırıp içilmesi gerekmektedir. Tatlarından dolayı içimi kolay değildir. Son dönemde çıkanların lezzetleri daha iyi denilse de içimleri zordur. Tablet formuna göre çok daha kolay kana karışmasından dolayı avantajlıdırlar.
-Tablet Amino Asitler
En çok tercih edilen amino asit formu çeşitidir. Her markanın farklı boyutlarda tablet amino asiti mevcuttur. Genel olarak tabletler büyüktür ve yutmak zordur. Ortalama olarak 15 dakika gibi bir sürede kana karışmaktadırlar, bu sebeple spor öncesi çok sıklıkla tercih edilmektedirler. En çok tercih edilme sebeplerinin başında kullanımının kolay olması gelir ve ayırt edici bir tatlarının olmaması sebebiyle de kolay içilmektedirler.
-Likit Amino Asitler
Sıvı amino asit olarak bilinirler. Diğer tür amino asitlere göre kana daha hızlı ve etkili karışması sebebiyle en çok kullanılan türlerden biridir. Fiyatlarının diğer türlere göre yüksek olması tek dezavantajıdır. Aromaları daha belirgindir ve toz amino asitlere göre daha lezzetlidirler. Yoğunluk olarak en çok amino asiti ihtiva eden türdür.
Kompleks Amino Asitler
Kompleks amino asitler, tekil bir grup yerine bir çok amino asitin belli oranlarla karıştırılıp kompleks bir hale getirilmesiyle oluşurlar. Medikal amaçlı olarakta kullanımı yaygındır, kan şekerinin birden yükselmesine engellemektedir. Performansınızı iyileştirmek amacıyla da kullanabilirsiniz. İyi bir miktarda amino asit içermesi sebebiyle kas gelişiminini destekler. Spor sonrası alındığında yırtılan kas liflerinin onarımını hızlandırmaktadır.
-Kompleks Amino Asit Türleri
.Di-Tripeptidler: Hızlı bir şekilde
sindirilip gerekli bölgeye yollanırlar
.Serbest Form: Sindirime gerek kalmadan
hemen emilir ve ihtiyaç duyulan bölgelerce anında kullanılırlar.
. BCAA: Kas tarafından hemen emilirler ve
enerji vermesi için kullanılırlar.
.Protein Tabletleri: Amino Asitler protein içinde bağlarla bağlanmış şekilde bulunmaktadır.
Kompleks Amino Asitlerin Tercih Edildiği
Durumlar
• HIV
• Performans artışına destek olmak
• Yemek yerine almak
• Düşük bağışıklık sistemi
• Hipoglisemi
• Kanser terapisi
• Yıpratan hastalıklar
• Ameliyat sonrası dönem
• Yorgunluk
• Obezite
• Diyabet
Amino asit ile ilgili bilgi
alabilir, çeşit ve ürünleri inceleyip satın alabilirsiniz.